Se întâmplă deja la pompă și toți șoferii sunt afectați: de ce au crescut rapid prețurile la benzină și motorină

de: Mădălina Bahrim
04 03. 2021

Ultimele două luni au cam golit buzunarelor șoferilor din România. Carburanții s-au scumpit semnificativ în acest început de an, pe fondul majorării accizelor și a scumpirii materiei prime.

În ultimele două luni, șoferii români au scos cu până la 10% mai mulți bani din buzunar pentru un plin cu benzină sau motorină. De vină pentru scumpiri ar fi atât scumpirea materiei prime, cât și majorarea cuantumului accizelor.

Evoluția prețurilor la carburnati, în ultimele două luni

Pe 21 decembrie 2020, un litru de benzină costa 0,974 de euro. Aceeași cantitate, o luna mai târziu, 22 februarie, se ridicase la valoarea de 1,072 de euro. Benzina s-a scumpit în ultimele două luni cu 10%.

Uitându-ne peste prețurile la motorină, pe 21 decembrie 2020, prețul unui litru în România era 0,977 de euro. Pe 22 februarie, litrul de motorină a ajuns să coste, în medie, 1,072 de euro. Și aici, în doar două luni, observăm o scumpire de 9,77%.

Analiza a fost făcută în baza datelor Oil Bulletin adunate de Comisia Europeană.

De ce se scumpesc carburanții?

Evoluția prețurilor materiei prime și a accizelor se reflectă direct în prețul pe care îl plătesc românii la pompă. De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzină fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri.

O scumpire apare și la acciza pentru motorină, care s-a mărit la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri. Și prețul materiei prime a crescut. Barilul de petrol Brent, reprezentativ pentru piața europeană, s-a scumpit de la 51,25 de dolari (cât era cotația pe 21 decembrie) la 59,84 de dolari (pe 22 februarie).

Scumpirile la carburanți ar putea da startul altor scumpiri în piață

Știm cu toții că prețurile de la pompă „dictează” și evoluția celorlalte prețuri de pe piață de consum. Dacă se scumpesc carburanții, în mod automat prețul de producție sau de transport, crește, iar aceste costuri suplimentare se vor resimți în prețul final al produsului cumpărat de români.

Astfel, e foarte probabil că prețurile crescute la benzină și motorină să dea startul unui val de scumpiri în România.